Tuesday, December 22, 2015

Čelični Sirijac: Ovo je momak koji je preplivao Egejsko more i prebjegao u Evropu

Momak koji je svojevremeno trenirao plivanje sa sirijskim nacionalnim timom u Damasku, našao se u više nego teškoj situaciji, iz koje mu je upravo plivanje pomoglo da izađe.

Amir Mehtr nije imao novca da plati krijumčarima da i njega prebace do neke od evropskih obala, pa je odlučio da se sam, goloruk, prebaci iz Turske u Grčku, a taj put je vodio kroz Egejsko more. Trenirao je svakodnevno sedam sati u Bejrutu, gdje je godinu ranije uspio prebaciti sa porodicom, a zatim je krenuo na put koji može biti tema romana.Proučavavši mape, shvatio je da grčko ostrvo Samos (rodno mjesto slavnog matematičara Pitagore) za njegove plivačke sposobnosti nije nedostižno, ali prvo je morao bježati od turske policije i priobalne straže.

Skočivši u more, samo grčki otok kao sigurna zona ga je u daljini motivisala da snažno nastavi dalje. "Svakog sekunda mislio sam da mogu da umrem. Gledao sam u stijene preko puta i govorio sebi - tamo je moja budućnost", priča ovaj istinski heroj čije primoranosti na borbu se treba stiditi čitav svijet.

Poslije šest i pol sati plivanja, došao je do spasonosnih obala Samosa, a zatim je morao prepješačiti još 12 kilometara do prvog centra za registraciju migranata.

Očekivalo ga je povlačenje po izbjegličkim centrima širom Evrope, da bi na kraju vozom stigao do Švedske. Danas je stacioniran u ovoj skandinavskoj zemlji, odakle putem Facebooka pomaže i drugim izbjelicama dajući im sve informacije koje zna i do kojih može doći.

Interesantno je što ističe da nije jedini koji je plivajući stigao do Evropske unije...